Nøgleordene i dette indlæg er: Magt, magtelite, magtudredning, AP møller gruppen, bankpakke to.

Magt, magt og magt, hvem besidder magt i Danmark og hvordan influerer det dit liv?
Interesserer du dig for magten og hvem der har magten i Danmark?

Den amerikanske sociolog C. W. Mills indleder sin bog magtelien med at beskrive at almindelige menneskers magt er omringet af deres hverdage og livet med arbejde, familie og naboskabet og at selv de ovennævnte aspekter af almindelige menneskers liv, er styret af kræfter de hverken begriber eller er herre over. Således går de store samfundsforandringer, bagom og over hovedet på de almindelige menneskers liv.
Men ikke alle er almindelige understreger Mills. Nogle mennesker i det amerikanske samfund, lever i toppen, og kigger nedad og de er ikke afhængige af deres job, familie eller naboskabssituation, de skaber og nedbryder jobs der har konsekvenser for tusinder af mennesker. De er alt hvad vi ikke er fremhæver Mills.

Hvordan er magten så i Danmark? For at belyse dette spørgsmål om magten, nedsatte folketinget i 1994 et udvalg til at analysere magten i Danmark, projektet fik bevilliget 50 mil. kr og har affødt en lang række rapporter og bøger siden 1997. Alt dette arbejde blev offentliggjort i 2003. Er vi så blevet klogere på magten i Danmark? Det korte og klare svar er, nej.
Fordi forløbet til undersøgelsen af magten i Danmark var et grundspørgsmål om den økonomiske magt. Studiet af den økonomiske magt blev skubbet i baggrunden med tiden af magtudredningen. Således anerkender forfatterne at der ikke findes systematiske undersøgelser af magten og virksomhedernes politiske adfærd. Undersøgelsen erkender også at der er eksempler på at lovgivningen har indrettet sig efter virksomhedernes ønsker-. Magtudredningen gør sig skyldig i forsømmelse af studiet af den økonomiske magt, og hvorvidt virksomheder udøver indflydelse på den politiske magt.

Magt i Danmark er således blevet sløret af magtudredningens konklusioner om magt i danmark. Hvis magtudredningen havde undersøgt magt ud fra Sociologen C. W. Mills teoriramme, ville konklusionerne om magt i Danmark være anderledes og tydelige. Fordi Mills, perspektiv på magt er at magt er differentieret og magt har grader. Billedet af eliten der har magt i toppen fremstår tydeligere i toppen af magt, eftersom at toppen er forenet og har samlet set mere magt. Mens bunden af magt ifølge Mills er fragmenteret. Heraf følger en koncentration af magt som er større i toppen og ikke en magtadskillelse.
Forfatterne bag magtudredningen har defineret eliten og magt alt for bredt. Det giver eksempelvis ikke mening at studere magt, og kigge på hele folketinget, men det giver god mening at fokusere på magt og kigge på finansministeriet og statsministeriet. Derudover ville det give mening at studere udvalgte virksomheders adfærd, som A.P. Møller gruppen, Den Danske Bank . Ikke mange firmaer og virksomheder. Ligeledes vil det give mening med et smallere fokus i cases hvor magt udøves. Magt udøvelse og fokus kunne være på eksempelvis, (Irak-krigen 2003), (Nordsø-aftalen 2003), (Bankpakke 2- 2009), (Dong-Goldmann Sachs 2013).
Et smallere fokus på magt, ville være i forlængelse af Mills teoriramme, og give et meget bedre blik for magt i Danmark.
Så ville du også blive klogere på magt, og hvem der reelt besidder magt i Danmark.
( Magteliten i Danmark- En diskussion af erhvervslivets indflydelse på den politiske magt- Emir Degirmenci 2014). Du kan læse mere om min undersøgelse her. https://emirdegirmenci.dk/wp-content/uploads/2018/09/Findes-der-en-integreret-og-samlet-magtelite-der-tr%C3%A6ffer-beslutninger-i-Danmark.pdf
Er du enig?Kommenter gerne:)

Du er velkommen til at bestille et foredrag om emnet.

Hos booking Manager Karen, 24241531

Ny bog på vej
"Tyrkiets 9/11 - De blodige og lange 22 timer d. 15 Juli 2016"
- Det militære kupforsøg

Ny bog på vej

"Tyrkiets 9/11 - De blodige og lange 22 timer d. 15 Juli 2016"

- Det militære kupforsøg

Følg med. Ønsker du udpluk af bogen i digital version, så tilmeld dig.

Vi sender dig udpluk af bogen snarligt! Glæd dig :D